Sinds 1 juli 2022 zijn rookmelders in ieder huis verplicht
Ruim drie van de vier Nederlanders heeft een of meerdere rookmelders in huis. Was het plaatsen van rookmelders tot nu toe op vrijwillige basis, sinds 1 juli 2022 is een rookmelder in iedere woning verplicht. Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwwoningen, maar ook in bestaande woningen is het ophangen van een rookmelder vanaf deze zomer verplicht. Woningcorporaties plaatsen (voor de huurder gratis) op iedere etage van huurwoningen een rookmelder, maar hoe zit het met een koophuis? En hoeveel rookmelders zijn er nodig en waar plaats u ze? In deze blog leest u alles.
Wilt u brand vermijden, vraagt bijtijds uw schouw!
Dit aloude spreekwoord stamt vast nog uit de tijd dat er nog geen rookmelders bestonden, maar het gevaar van een woningbrand is van alle tijden. Voorkomen is beter dan genezen. “Een woningbrand overkomt mij toch niet”, zullen veel mensen denken. Toch krijgt de brandweer jaarlijks duizenden meldingen van brand in een woning, soms met dodelijke afloop.
De 6 meest gestelde vragen over rookmelders:
Hoeveel rookmelders heb ik nodig?
Grofweg: op iedere etage. Gesloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, zolderkamers waar gewoond of gewerkt wordt en voor iedere kamer in studentenhuizen en woning.
Hoe test ik een rookmelder?
Test de rookmelder niet met rook! Een keer per maand test u uw eigen rookmelder(s). U drukt op de testknop, aan de voorkant of onderaan de rookmelder. U hoort dan een duidelijk alarmsignaal en het rode lampje knippert.
Wie doet het onderhoud aan de rookmelders?
Onderhoud aan rookmelders doet u zelf. Maak de rookmelder elke drie maanden schoon met het kleine borsteltje van uw stofzuiger. Zo voorkomt u een vals alarm. Als de batterijen van uw rookmelder aan vervanging toe zijn, dan merkt u dit snel door een alarm van uw rookmelder.
Waar plaats ik een rookmelder?
Rook is warm (heet) en stijgt op, daarom hangt u een rookmelder altijd in het midden van het plafond. Zorg dat u een halve meter afstand houdt van een muur of hoek.
Rookmelders in huurwoningen?
Huurt u een woning? Dan moet de verhuurder – vaak is dit de woningcorporatie – voldoende rookmelders ophangen. De verhuurder is verplicht om uw woning van rookmelders te voorzien. Voor het onderhoud van de rookmelder(s) bent u zelf verantwoordelijk.
Rookmelders in koopwoningen?
Bent u eigenaar van een nieuwbouwwoning of een bestaande woning? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het ophangen van voldoende rookmelders.
U bent tevens zelf verantwoordelijk voor het onderhoud ervan.
Wat is een slimme rookmelder?
Een slimme rookmelder waarschuwt u niet alleen door middel van een geluidssignaal, maar laten u ook op andere manieren weten dat er brand of
rookontwikkeling is. Heel veilig voor mensen met bijvoorbeeld gehoorproblemen. U kunt onder andere worden gebeld bij brand of rookontwikkeling, een push-melding of een e-mail ontvangen. Tevens kan de melder visueel alarm geven door te gaan knipperen.
Google Nest Protect rookmelder: een goeie koop!?
Met de Google Nest Protect V2 Netstroom voelt u zich gelijk veiliger. De rook- en koolmonoxidemelder bevestigt u aan uw plafond en bediening kan met de Nest-app op uw smartphone, tablet of smartwatch. Bij rook- of koolmonoxide alarmeert deze rookmelder u door middel van een vrouwenstem van 70 decibel.
Deze stem vertelt u precies op welke plek in huis gevaar dreigt. Wanneer u het licht uitdoet, gloeit de Google Nest Protect even groen op om te laten weten dat alles goed werkt. Ook voert hij maar liefst 400 keer per dag een test uit. Wanneer u niet thuis bent, stuurt de Google Nest Protect een melding naar uw mobiel wanneer het alarm afgaat of de batterijen bijna leeg zijn, zo kunt u met een gerust hart slapen.